Sits

Saker i min sits som jag vill lyckas förbättra under oktober:

  • Få en bättre handställning
  • Ha min kropp i en lodrät linje, så att huvudet är rakt över och inte lite till vänster eller höger
  • Bättre bålstabilitet och kordination

Imorgon blir det sitsträning! Har precis varit ute på en joggingrunda, nu börjar vi komma igång!:)





/Sophie


Första träningen

Nu kommer det första blogginlägget om Lotten lite mer på riktigt. I dag fick hon vara med på lektionen för första gången på tre veckor. Detta gjorde mig självklart oerhört lycklig och glad,äntligen. Nu ska hon bara hålla med!
Men vi tar en dag i taget och ser hur allt går. Det blir dock väldigt lugnt i två veckor framöver, bara skritt och trav eftersom hon har vilat och gått på promenader i två veckor. Vill inte köra på för hårt i början.
Men nu kör vi på!

En dålig bild från i våras men ni får se mer utav det Vita ridhuset som är väldigt vackert!
/Daniella

Insperation och motivation på väggen.


Klippte ihop lite bilder och en text som hamnade över sängen. Bilder på kända hästar och duktiga ryttare som inspererar mig och ger mig motivation vilket alltid kan behövas! Lite mental träning i form av positiv energi som bilderna ger.
/Daniella

Tränings schema

Här är då våran plan för denna vecka:

Måndag:
40 minuter på gymet med fokus på mage och rygg muskler även lite armar och axlar.
Tisdag: Ut och springa.
Onsdag: Sits träning på lina. 
Torsdag: Gympass med fokus på ben och mage.
Fredag: Power walk.
Lördag: Sits träning på lina.
Söndag: Sits träning på lina.

Det första passet är nu avklarat och det känns redan i våra otränade kroppar. Vi är väldigt tacksama för det fina gymet vi har här på Strömsholm, en perfekt möjlighet att stärka upp musklerna och med det förbättra sitsen.
Här är några bilder som visar vad vi har gjort på gymet i dag(dock inte allt som vi gjort), nästa gång ska vi ta kort i stället för att hitta dem på internet men det får duga för i dag.


//Daniella och Sophie


Träningsverk i benen!

Vill man bli så bra som möjligt kan man inte bra sitta och "trimma" på hästarna utan det gäller att träna sig själv också! Nu i helgen har jag tränat kondition, jag har både sprungit och gått. Min kondition är inte jätte bra just nu och jag har varit lite väl envis när jag har varit ute och sprungit lite längre än vad min kropp orkar, så benen värker rätt så odentligt nu:) Jag och Daniella skall så småningom sätta oss ner och skriva ihop ett träningsschema till oss själva, någon som har lite roliga träningstips?:)

/Sophie


Kyra Kyrklund clinic på Strömsholm den 15 September 2011

Förra veckan var Kyra Kyrklund och Jan Jönsson här. Om någon av er har missat detta så är nu Kyra och Jan våra professorer här på Ridskolan Strömsholm, här är några länkar och mer information om vad dem kommer att vara här för:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=4698356
http://www.stromsholm.com/website1/sd_page/437/1/index.php


Kyra och Jan hade alltså en clinic här på skolan förra veckan vilket var väldigt intressant och lärorikt.
Jag snappade upp tips och ideér om sitsen från Kyras clinic,väldigt passande eftersom vårat projekt arbete handlar just om detta. Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av Kyras kloka ord.

Kyra har alltid väldigt bra liknelser och bra jämförelser på saker hon förklarar och undervisar, hon förenklar och gör det möjligt att få en klarare och bättre bild i huvudet.

En sak som Kyra pratade om var att man skulle se sin sits som en badboll. Tänk dig att du är (ryttaren) handen som gör att bollen (hästen) studsar upp och ner,du ger den fart och energi. Handen,alltså ryttarens sits bidrar till den energi bollen får. Man måste ha rätt tajming(inverkan) när man slår(driver) till bollen för att den ska studsa uppåt. Om man slår till bollen vid fel tillfälle kommer bollen att tappa energin då handen avbryter den enegi som man har gett till bollen. Så om du släpper bollen kommer den slå i marken,studsa uppåt och om du då möter med handen vid fel tidpunkt kommer den att tappa sin studs. Möter du bollen vid rätt tidpunkt kommer bollen få mer studs,alltså mer enegir överför du. Detta kunde alltså liknas med ryttarens sits och inverkan till hästen som motsvarar bollen. Så att vara drivande hela tiden leder alltså inte till något mer, utan du måste låta bollen studsa för att sedan använda handen och slå till den och ge mer energi när det behövs. Därifrån kan du utveckla stusen till stora luftiga studsar till små snabba studsar. Det handlar alltså om att kunna använda sin kraft från sitsen vid rätt tidpunkt med rätt "mängd" med inverkan för att få önskvärd effekt.  Man måste alltså med sitsen "lätta upp" och inte låsa hästens rörelse som man gör men handen när man med fel tajming bromsar bollen.

Detta kan jag verkligen relatera till mig själv då jag lätt blir drivande lite för mycket och inte låter hästen "gå" själv. Jag låser min sits och blir då automatiskt drivande. Vilket i sin tur leder till att hästen kommer sluta att lyssna på mina hjälper och det blir svårare för mig som ryttare att öka och minska tempo och steglängd. Eftersom jag alltid är drivande. Så denna förklaring och liknelse gjorde att jag fick ännu lite mer förståelse för vad jag faktiskt gör genom att alltid vara inverkande. Så detta är alltså något jag måste tänka och träna på att lätta upp och inte låsa min sits.

Jag lärde mig så mycket mer och ännu fler tips på utveckling av sitsen av Kyras clinic men jag tar inte allt nu, utan jag delar upp det hela lite och fyller på under tidens gång. Så håll koll på när nästa "clinic" inlägg kommer upp!

Hoppas jag gjorde mig förståd och att ni fick en bra förklaring trots att den kommer  i andra hand.
/Daniella

Perfect Sit

En metod som vi faktiskt redan har bestämt oss för att testa är Perfect Sit bågen. Aldrig testat den själv så det skall bli jätte spännande, men har hört en del bra om den.
Ridbågen Perfect Sit Flex








   
Så här förbättrar du din ridning med Perfect Sit!
Av Marie Johnson, ridinstruktör på Munkeberg Equestrian
 
Perfect Sit är ett oerhört bra hjälpmedel för att öka medvetenhet om vad du omedvetet gör med din kropp i olika rörelser. Är du t.ex. medveten om vad dina händer gör när du rider något så enkelt som en hörnpassering eller när du gör en galoppfattning?  Vi gör mycket med våra händer utan vi vet om det, du kommer att märka detta när du rider med bågen. Du kan även märka om du har lite svag bålstabilitet, har fel rörelseriktning i kroppen, viker dig i sidan m.m. När du gör fel blir bågen kännbar i dina armar eller runt ryggen som en påminnelse att tänka efter, vad gör jag nu? Bågen ger dig en placering som visar dig vägen till att hamna rätt, många säger –men oj så här ska jag väl ändå inte sitta? Svaret är oftast, – jo, ungefär så ska du nog sitta! Naturligtvis är det extra effektivt om du i början använder bågen tillsammans med din tränare.
 


Skall bli kul att testa! Jag tror att det kan vara ett bra hjälpmedel när man skall fokusera på sitsen.

http://www.perfectsit.se/

/Sophie

Historiskt!

 
Rolf-Göran Bengtsson är ny Europamästare i hoppning tillsammans med Ninja La Silla. FOTO: STEFAN LAFRENZ
Mästaren redan historisk

EM I HOPPNING, MARID: Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla är regerande Europamästare i hoppning efter en rysare till finalhoppning. Ekipaget skrev ett nytt kapitel i svensk ridsporthistoria genom att ta den första individuella guldmedaljen någonsin.

Relaterat:

2011-09-18 EM-guld till RGB

- När jag insåg att jag hade tagit guld trodde jag först inte att det var sant, säger Rolf-Göran Bengtsson som tillsammans med Ninja La Silla också är OS-silvermedaljör.

49-åringen med skånskt påbrå startade som fjärde ryttare från slutet i andra omgången som hade omvänd startordning. 16-åriga Ninja La Silla såg ut att vara i sitt livs form och hoppade bättre än någonsin. Felfritt på hinder men med ett retfullt tidsfel. Men enligt Europamästaren själv var tidsfelet högst medvetet:
- Jag ville inte göra om misstaget från i fredags då jag pressade honom för hårt på tiden och fick nedslag i stället.

Efter ritten travade och skrittade Rolf-Göran Bengtsson av Ninja La Silla, med ett öra mot läktaren. Det var tajt i toppen med både silver och brons inom ett nedslag. Redan när första bommen föll för konkurrenten och en medalj var säkrad kände Rolf-Göran Bengtsson sig lättad. Att det skulle gå hela vägen var det knappast någon som trodde. Gerco Schröder, Holland, hade guldet i sin hand när han red allra sist. Han kunde riva ett och ändå vinna - det nedslaget kom tidigt. När han sedan rev även det allra sista hindret var det historiska svenska guldet klart.
- Rolf-Göran lämnar inget åt slumpen och är en stor konstnär. Alla kan köpa färg och penslar men det är få som kan måla som Rembrandt, säger svenske förbundskaptenen Sylve Söderstrand.

Sverige har aldrig tagit en individuell guldmedalj i banhoppning, även om det blev guld i lag på OS 1912, 1924 och 1920. Det som betydde mest för Rolf-Göran Bengtsson under denna dag när han skrev svensk ridsporthistoria var att mamma Elsa fanns på plats under mästerskapet. Förutom sitt individuella OS-silver har Tysklandsbaserade Rolf-Göran Bengtsson ett OS-silver i lag, ett EM-silver i lag och ett individuellt EM-brons.

Guldet ska firas genom att köra lagkamraten Angelica Augustssons hästar till Barcelona i morgon. 

Helt enastående! Mållös, hittar inga ord. Grattis Roffe,grattis Sverige!

Källa:http://tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=863535
/Daniella


This is us!

Sophie har redan producerat vårat första inlägg, nu är det dags för mig eller oss kanske jag ska säga..att presentera vilka vi är,Daniella Aronsson och Charlotte van´t Welthof.

Charltte van´t Welthof är ett nio årigt belgiskt halvblods sto. Hennes far heter Lambada van Berkenbroeck mor. Trace Cupid W. Lotten, som hon kallas köpte jag i Mars förra året. Tanken för detta år är att ha med henne i sportdressyr här på strömsholm sista året, utbildningen motsvarar Msv C nivå.
Tyvärr, är nu Pärlan halt och under vila. Vilket är extremt tråkigt. Men jag håller mina tummar och tår så hårt jag bara kan i hopp om att hon blir återställd så fort som möjligt. Så att vi kan komma igång igen.


Och jag då, en 18 årig småländsk tjej som har hästar,ridning och dressyr i hjärtat. Drömmarna är stora och jag vill bli så bra som möjligt,vad som än kommer krävas utav mig. Det är verkligen svårt att skriva om sig själv, men det får räcka, bättre med något än inget alls! Och det mesta kommer ju handla om Pärlan och hästar,träning och mycket annat så vem jag är, är nog inte så intressant trots allt! :)
/Daniella


Ny blogg, nya mål och nya möjligheter!

Nu ska vi (Jag och Daniella) börja ett nytt liv för att nå vårat mål, att bli så bra som möjligt! Och där kommer själva huvudämnet in. Vi kommer att ha ett projektarbete tillsammans där vi skall utveckla våra sitsar och få dom att bli topp! Till hjälp kommer vi att ha våran dressyrlärare Linda Andersson, egen träning (styrka kondition mm.), bättre kost, och självklart våran egna vilja. Sen kanske vi hittar fler metoder på vägen:)
Välkommen in i dimman!;)

/Sophie

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0